Tuesday, April 9, 2024
HomeZakat FitrahKadar Zakat Fitrah Pahang 2022 dan Cara Bayaran Online

Kadar Zakat Fitrah Pahang 2022 dan Cara Bayaran Online

Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) telah membuat pengumuman kadar Zakat Fitrah negeri Pahang bagi tahun 1443H / 2022M.

Kadar zakat fitrah di negeri Pahang ini diumumkan setelah mendapat perkenan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah selaku Ketua Agama Islam bagi Negeri Pahang.

Pembayaran bagi zakat fitrah ini boleh dibuat secara dalam talian atau pembayaran melalui amil yang dilantik oleh Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang. 

YH. Dato’ Ahmad Hairi bin Hussain, Ketua Pegawai Eksekutif MUIP dalam satu sidang media yang diadakan di Ibu Pejabat Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang pada 24 Mac lalu memaklumkan beberapa SOP bagi umat Islam yang ingin menunaikan zakat fitrah di seluruh negeri Pahang adalah tidak jauh berbeza seperti yang telah dilaksanakan pada tahun lepas.

Kadar Zakat Fitrah Negeri Pahang bagi tahun 2022 / 1443H

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’In Billah, sultan dan raja pemerintah bagi negeri Pahang Darul Makmur serta segala jajahan takluknya, selaku ketua agama Islam negeri Pahang telah memperkenankan kadar zakat fitrah negeri Pahang bagi tahun 1443 Hijriyyah bersamaan 2022 Masihi adalah sebanyak RM 7.00 (ringgit malaysia tujuh sahaja).
Sumber Foto: Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang

Kadar zakat fitrah di Pahang bagi Ramadan tahun 2022 ditetapkan sebanyak RM7 seorang.

Kadar ini kekal bagi negeri Pahang sebagaimana tahun lepas.

Pahang hanya menetapkan satu kadar sahaja zakat fitrah bagi negeri ini berbanding negeri-negeri yang mempunyai sama ada dua atau tiga kadar. 

Cara Bayaran Zakat Fitrah Pahang bagi tahun 2022

Umat Islam di negeri Pahang boleh membayar Zakat Fitrah melalui amil-amil yang telah dilantik oleh Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang berdasarkan Seksyen 84 dalam Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam 1991. 

Seramai 930 amil telah ditauliahkan untuk melaksanakan urusan kutipan zakat di negeri ini, dan umat Islam dinasihatkan melakukan pembayaran hanya kepada amil yang dilantik.

Umat Islam boleh menunaikan kewajipan tersebut di masjid atau surau sepanjang bulan Ramadan bermula selepas waktu solat Subuh sehingga jam 10.30 malam atau dengan persetujuan pihak masjid sekiranya melebihi tempoh yang ditetapkan.

Selain itu juga, Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang telah menyediakan perkhidmatan alternatif bagi pembayaran Zakat Fitrah iaitu secara atas talian dengan menggunakan FPX dan pembayaran tersebut akan terus ke akaun BANK MAJLIS UGAMA ISLAM & ADAT RESAM MELAYU PAHANG.

Bayaran Zakat Fitrah Pahang Secara Online

Bagi mereka yang ingin membayar zakat fitrah secara online, boleh klik pada pautan di bawah

https://ezakat.muip.gov.my/appZv1/

Panduan;

 1. Layari laman web di atas.
 2. Klik pada “Bayaran Zakat Fitrah”
 3. Lengkapkan maklumat pembayar seperti nombor mykad, nama penuh, alamat surat menyuarat, no telefon dan email.
 4. Lengkapkan maklumat pembayaran iaitu Butiran Zakat Fitrah Bagi Tahun 2022 negeri pahang sama ada bagi diri sendiri serta tanggungan serta memiih bilangan tanggungan.
 5. Klik Klik butang ‘Seterusnya Untuk Bayar’ untuk proses seterusnya

Selain itu juga bayaran boleh dibuat melalui aplikasi PahangGo yang boleh dimuat turun melalui pautan berikut;

https://pahanggo.com/product.html

Kesalahan Memungut Zakat Tanpa Lantikan MUIP

Mereka yang memungut zakat fitrah tanpa dilantik MUIP boleh didakwa mengikut Seksyen 38 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2013 yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara sehingga dua tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Kewajipan Zakat Fitrah

Zakat fitrah adalah zakat yang wajib ke atas lelaki dan perempuan muslim, tua dan muda untuk dirinya, keluarga dan orang lain yang menjadi tanggungannya berdasarkan syarat yang telah ditetapkan oleh syara’. Antara syaratnya ialah:

 1. Individu merupakan seorang muslim.
 2. Hidup sehingga terbenam matahari akhir Ramadhan atau meninggal dunia selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

** Bayi yang lahir selepas terbenam matahari akhir Ramadhan atau meninggal dunia sebelum terbenam matahari akhir Ramadhan tidak wajib zakat fitrah.

 1. III. Memiliki harta lebih untuk dirinya sendiri dan keluarganya pada hari raya dan malamnya.

Kewajipan berzakat telah dinyatakan di dalam surah al-Baqarah ayat 110 yang bermaksud: “dan dirikanlah solat serta keluarkanlah zakat.”

Serta dalil daripada surah Ibrahim ayat 31 yang bermaksud: “hendaklah mereka mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari apa yang kami kurniakan kepada mereka”. 

Berdasarkan dalil tersebut dapat disimpulkan bahawa mengeluarkan zakat sama ada zakat harta atau zakat fitrah adalah kewajipan yang telah ditetapkan kepada seluruh umat Islam dan kita dilarang untuk mengingkarinya apabila mencukupi syarat wajib.

5 Jenis Waktu Mengeluarkan Zakat

Adapun waktu mengeluarkan zakat fitrah adalah seperti berikut:

 1. Harus: iaitu bermula dari awal bulan Ramadhan sehingga akhir bulan Ramadhan.
 2. Wajib: iaitu selepas terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan.
 3. Afdhal: iaitu selepas solat subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan solat sunat Aidil Fitri.
 4. Makruh: iaitu selepas solat sunat Aidil Fitri sehingga terbenam matahari.
 5. Haram: iaitu selepas terbenam matahari pada hari raya Aidil Fitri.

8 Golongan Asnaf

Penerima Zakat telah ditetapkan kepada 8 golongan asnaf (fakir, miskin, amil, muallaf, riqab, gharimin, fisabilillah, ibnu sabil).

Namun ulama mengutamakan penerima zakat fitrah adalah asnaf fakir, miskin, amil dan muallaf.

Hikmah mengapa Allah mensyariatkan zakat adalah supaya hamba-hambaNya dapat menyucikan harta daripada hak orang lain dan diri daripada sifat bakhil dan menjadi hambaNya yang bersyukur terhadap nikmat yang telah dikurniakan kepada mereka serta dapat berkongsi kegembiraan bersama golongan fakir miskin.

Bilakah Waktu Untuk Membayar Zakat Fitrah

Waktu untuk membayar zakat fitrah ialah bermula dari awal bulan Ramadhan sehingga sebelum menunaikan solat sunat Aidilfitri?

Apakah Hukum Zakat Fitrah?

Zakat fitrah merupakan kewajipan yang perlu ditunaikan oleh setiap individu Muslim jika mempunyai kemampuan.

Info dan maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut atau pertanyaan tentang zakat fitrah ini, boleh merujuk laman rasmi Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang melalui Facebook;

https://www.facebook.com/muipinfo

Anda juga boleh merujuk laman web melalui pautan berikut;

http://www.zakatpahang.my/ 

http://www.muip.gov.my/v4/ 


Lihat juga jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh negeri Pahang tahun 2022.

RELATED ARTICLES

Most Popular