Friday, September 29, 2023
HomeKehidupanApa itu Bahagia?

Apa itu Bahagia?

Kebahagiaan adalah keadaan kesejahteraan emosi dan rasa puas. Kebahagiaan diluahkan melalui saat-saat gembira dan senyuman. Ini adalah perasaan yang diinginkan setiap orang setiap saat. Gembira dipengaruhi oleh situasi, pencapaian dan keadaan atau cabaran lain.

Kebahagiaan adalah kualiti dalaman yang mencerminkan keadaan fikiran. Keadaan fikiran yang tenang dianggap kebahagiaan. Keadaan emosi kebahagiaan adalah campuran perasaan gembira, kepuasan, rasa syukur, euforia dan kemenangan.

Kebalikan dari kebahagiaan adalah kesedihan yang merupakan keadaan negatif dalam pemikiran. Apabila kita bersedih untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kemurungan. Untuk mengelakkan keadaan fikiran ini, kita mesti selalu mengingatkan diri kita akan kejadian-kejadian dalam hidup kita yang membuat kita bahagia.

Walaupun hidup melemparkan banyak cabaran kepada kita setiap hari, jika kita tenggelam dalam cabaran itu, kita pasti akan menjadi tertekan. Penting bagi kita untuk menemukan perkara-perkara yang positif dalam kehidupan seharian kita untuk bersemangat dan merasa bahagia.

Cabaran adalah apa yang menjadikan hidup menarik dan mengatasinya adalah yang menjadikan hidup bermakna. Terdapat banyak perkara yang dapat dikatakan untuk cara kita berkembang, belajar, dan menjadi orang yang lebih baik setelah diuji.

Kita berubah menjadi versi diri kita yang lebih baru; versi dengan lebih banyak pengalaman hidup, visi yang lebih jelas mengenai apa yang kita mahukan dan ke mana tujuan mereka. Itulah bahagian penting dari pengalaman manusia.

Walaubagaimanapun, perasaan negatif boleh menjatuhkan anda, jauhkannya dari diri dengan apa cara sekalipun. Elakkan orang negatif dan kelilingi diri anda dengan orang yang positif bagi memberikan kehidupan yang lebih cerah. Tentu kita semua menghadapi rintangan yang berbeza dalam hidup tetapi orang yang melihat kejayaan, tidak pernah menunggu cabaran hidup.

Oleh itu, elak bebankan fikiran anda dengan pemikiran buruk dan negatif mengenai diri anda dan di sekitar anda. Cuba cari setiap kebaikan dalam situasi yang anda hadapi dan terimalah perkara yang sudah berlaku, sama ada baik atau buruk.

Jangan pernah lupa untuk memilih orang yang lebih gembira dan positif untuk lebih dekat dengan anda sehingga perasaan mereka juga akan membantu anda dalam menjadi satu orang yang lebih gembira.

Hidup secara proaktif dalam perjalanan yang mencabar untuk berjaya bermakna kita harus keluar dan mencari cabaran baru. Kita mesti mempercayai siapa diri kita untuk sampai ke tempat yang kita rasa harus kita lalui dalam hidup. Kesakitan yang anda rasakan hari ini adalah kekuatan yang anda rasakan esok.

Untuk setiap cabaran yang dihadapi ada peluang untuk berkembang. Bersikap optimis terhadap kehidupan kerana anda  mempunyai pilihan ketika menghadapi rintangan hidup. Anda boleh menghindar dari mereka, atau anda boleh menyerang mereka dengan keberanian dan tekad yang tidak ada habisnya.

Anda tidak boleh hidup dalam kepuasan kemenangan lama anda. Hidup adalah untuk terus berkembang tidak kira berapa umur anda, dan tidak kira berapa banyak perkara yang telah anda lakukan dan berjaya. Teruskan berkembang, dan jadikan hidup anda dengan terus percaya pada diri sendiri dan kebahagiaan hidup.

Pelbagai Jenis Kebahagiaan

Terdapat pelbagai jenis kebahagiaan. Bukan hanya dalam cara kita menentukan kebahagiaan, tetapi juga cara kita mengalaminya.

Kebahagiaan Jangka Pendek

kebahagiaan jangka pendek agak mudah dijelaskan. Ini berdasarkan kebahagiaan kecil dan mudah diperoleh, namun agak tidak berkekalan.

Apabila melihat senarai sinonim kebahagiaan, saya fikir konsep berikut dengan jelas berpusat di sekitar jangka pendek kebahagiaan; kebahagiaan jangka pendek  adalah berdasarkan pembebasan Dopamine kimia di dalam otak kita.

Bahan kimia organik ini dilepaskan setiap kali kita dirangsang oleh perkara-perkara yang menggembirakan kita. Apabila acara ini berakhir, keseronokan itu hilang. .

Kebahagiaan Jangka Panjang

Kebahagiaan jangka panjang sedikit lebih sukar untuk dijelaskan kerana berkisar konsep kebahagiaan lain. Daripada kegembiraan, kesenangan, dan ekstasi, konsep-konsep yang membentuk kebahagiaan jangka panjang adalah:

  • kepuasan
  • kesejahteraan
  • penjagaan kesihatan

Saya harap anda dapat melihat perbezaannya di sini. Kebahagiaan jangka panjang diciptakan dengan berasa gembira tentang tujuan hidup anda, kejayaan yang anda miliki atau kepuasan tentang siapa anda dan apa yang telah anda capai. Kebahagiaan jangka panjang didasarkan pada konsep yang tidak diciptakan oleh satu peristiwa.

Walaupun terdapat kebahagiaan jangka pendek dan jangka panjang, kebahagiaan tidak semudah yang dinasihatkan orang untuk kita menjadi orang yang lebih bahagia. Bahkan, untuk merasa puas dan senang dengan apa sahaja yang dimiliki memerlukan masa dan kesabaran.

Anda harus berlatih untuk menjadi orang yang lebih bahagia dalam semua saat dan akhirnya anda akan menyedari bahawa tidak ada kesedihan yang dapat menenggelamkan anda.

Apa sahaja yang baik atau buruk yang berlaku pada masa lalu anda tidak boleh mengganggu masa kini anda. Belajar untuk hidup hari ini dengan lebih banyak kebahagiaan daripada semalam dan lupakan kesedihan masa lalu anda untuk hidup yang harmoni.

Bersyukur dengan kehidupan yang anda dapat adalah watak penting lain yang harus anda dapatkan untuk bahagia. Sekiranya anda membandingkan diri anda dengan seseorang dengan kehidupan mewah yang lebih baik, maka anda tidak akan merasa senang atau puas dan melakukannya dengan cara yang lain.

Walaupun begitu, terdapat sesetengah orang mendapati kebahagiaan sejati dapat diperoleh ketika bermain dengan haiwan kesayangan mereka, sementara ada yang merasa senang kerana terus terlibat dalam pekerjaan kreatif dan banyak lagi yang membuatkan kebahagiaan itu satu perkara yang subjektif. Hakikatnya, kebahagiaan boleh disalurkan dengan cara pemikiran yang positif dalam segala hal.

Hal ini demikian kerana, jika tidak berfikiran positif, seseorang manusia akan sentiasa memandang buruk dalam setiap perkara yang berlaku, sungguhpun orang sekeliling kelihatan gembira tetapi diri sendiri masih lagi murung dan tertekan. Walau bagaimanapun, saya setuju ia tidak semudah yang didengar.

Untuk mencapai keadaan kebahagiaan yang lengkap seseorang harus berlatih untuk memperbaiki keadaan hidup dengan;

  1. Tetap puas dalam hidup dengan apa yang anda miliki. Mengumpat dan mengeluh tidak pernah menimbulkan kebahagiaan.
  2. Tetap fokus pada kehidupan semasa dan bukannya mengelamun pada hari-hari baik atau hari tua.
  3. Berhentilah menyalahkan sesuatu dalam hidup. Hidup adalah mengenai terus berjalan. Berhenti bimbang dan tetapkan matlamat baru dalam hidup.
  4. Bersyukur kepada Tuhan atas semua perkara baik yang ada dalam hidup anda.
  5. Mempunyai orang baik di sekitar anda yang dapat meningkatkan positif dalam hidup anda.

Semua orang mahu bahagia dalam hidup. Kebahagiaan tidak dapat dicapai tanpa menetapkan kendalian sepenuhnya pada pemikiran seseorang kerana hati dan pemikiran sangat mudah dipengaruhi atau terbawa-bawa oleh gelombang pemikiran dan emosi di sekeliling kita. Ingatkan diri akan perkara baik yang berlaku dalam hidup anda dan bersyukurlah.

Selain dari itu, kebahagiaan adalah perkara yang sangat rumit. Kebahagiaan dapat digunakan baik dalam konteks keadaan emosi atau mental dan dapat sangat bervariasi dari perasaan puas hingga perasaan gembira yang sangat kuat. Ia juga bermaksud kehidupan yang memuaskan, kesejahteraan dan banyak lagi.

Kebahagiaan adalah fenomena yang sangat sukar untuk menggunakan kata-kata untuk digambarkan kerana ia adalah sesuatu yang hanya dapat dirasakan. Kebahagiaan sangat penting jika kita ingin menjalani kehidupan yang sangat baik. Malangnya, kebahagiaan tidak ada dalam kehidupan banyak orang sekarang ini.

Kita semua mempunyai konsep kebahagiaan kita yang sangat berbeza. Sebilangan daripada kita berpendapat bahawa kita dapat memperoleh kebahagiaan melalui wang, yang lain pula percaya bahawa mereka hanya dapat memperoleh kebahagiaan sejati dalam hubungan, bahkan ada yang merasa kebahagiaan hanya dapat diperoleh ketika mereka kelihatan unggul dalam profesion mereka.

Seperti yang mungkin kita ketahui, kebahagiaan tidak lebih dari keadaan seseorang merasa puas dan bahagia. Sebilangan besar orang pada masa lalu, sekarang dan sebilangan (bahkan pada masa akan datang) telah berusaha untuk menentukan dan menjelaskan apa yang mereka rasa kebahagiaan itu sebenarnya.

Setakat ini, yang paling munasabah adalah yang melihat kebahagiaan sebagai sesuatu yang hanya boleh datang dari dalam diri seseorang dan tidak boleh dicari di luar di dunia.

Kebahagiaan Diperlukan Untuk Kehidupan Yang Baik

Tidak kira sama ada anda seorang yang bekerja, pelajar sekolah, orang yang sudah bersara atau seorang suri rumah, kebahagiaan adalah perlu bagi setiap orang untuk menjalani kehidupan yang baik dan bahagia.

Kebahagiaan penting untuk keselesaan dan kesihatan emosi seseorang. Seseorang yang tidak sihat secara emosional akan merasakan kesan terhadap kesihatannya yang tidak kiralah fizikal mahupun mental.

Sayangnya, walaupun kebahagiaan sangat diperlukan, orang tidak begitu mementingkan semua kebiasaan yang dapat membuat mereka bahagia. Mereka begitu terpikat dalam kehidupan profesional mereka dan juga hiruk-pikuk kehidupan yang lain sehingga mereka mengabaikan kenangan bahagia dalam hidup mereka. Ini juga merupakan sebab utama bahawa masalah seperti kegelisahan, tekanan, dan kemurungan meningkat secara beransur-ansur dalam kehidupan orang dewasa ini.

Kebahagiaan adalah perasaan dalaman. Ia adalah emosi yang sihat. Kebahagiaan membantu kita untuk kekal sihat dari segi mental dan fizikal. Kebahagiaan membantu mengurangkan tekanan dan menjauhi masalah kesihatan. Sebab kebahagiaan mungkin berbeza bagi orang yang berbeza.

Anda hanya perlu mengetahui apa yang sebenarnya membuat anda bahagia.

Oleh itu, jika anda mahukan kebahagiaan sebenar dalam hidup, anda perlu memahami bahawa hanya anda yang dapat membahagiakan diri sendiri.

Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau redha (berpuas hati). (Surah Adh Dhuha, ayat 5)

Penulis; Hanis Suhana Binti Suhaidi, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.
RELATED ARTICLES

Percaturan Hidup

Doa Ibu

Mencari Mood?

Most Popular