Thursday, February 2, 2023
HomeArtikelCabaran Kelas Online Yang Patut Diketahui Semua Pihak

Cabaran Kelas Online Yang Patut Diketahui Semua Pihak

Terdapat banyak perubahan besar yang berlaku semasa pandemik Covid-19 di mana ianya telah mengubah rutin kehidupan seharian kita. Namun, salah satu perubahan yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar adalah cabaran pelajar dalam menimba ilmu melalui pembelajaran dalam talian. Oleh kerana kehadiran wabak Covid-19 masih melanda dunia pada tahun 2021, pelajar masih perlu bergantung pada pembelajaran dalam talian.

Pembelajaran dalam talian boleh didefinisikan sebagai cara baru bagi pelajar untuk belajar mengikut kadar mereka sendiri menggunakan teknologi komunikasi maklumat canggih seperti Microsoft Teams, Moodle, YouTube, Virtual Reality dan macam-macam lagi aplikasi yang disediakan untuk menyokong pembelajaran norma baharu ini dan ia juga boleh digunakan secara tidak serentak atau serentak.

Pembelajaran dalam talian merupakan satu keperluan yang penting dalam pendidikan Revolusi Industri 4.0 untuk generasi sekarang. Walaupun pembelajaran secara dalam talian muncul sebagai penyelamat terbesar setelah penutupan institusi pendidikan, ia mempunyai cabaran yang tersendiri. Tidak  semua orang mendapat kelebihan daripada pembelajaran secara dalam talian kerana ia hanya akan berkesan sekiranya penyambungan internet tersedia secara meluas bukan sahaja di bandar tetapi juga tersedia di kawasan kampung dan pedalaman.

Terdapat banyak platform yang boleh digunakan untuk melaksanakan pembelajaran dalam talian, tetapi untuk mempraktikkannya lebih sukar daripada yang kita jangkakan kerana adanya kekangan dan cabaran untuk melaksanakan pembelajaran dalam talian.

Aspek pembelajaran dalam talian yang paling penting adalah mempunyai akses internet. Sekiranya sambungan internet kurang baik, pembelajaran secara dalam talian akan menjadi lebih  mencabar dan pelajar mungkin sukar untuk memahami subjek yang diajar. Oleh itu, mereka perlu meningkatkan kelajuan internet mereka agar pembelajaran dapat berjalan dengan lancar.

Menaik taraf internet mungkin bukan penghalang yang utama bagi mereka yang berkemampuan tetapi ini adalah masalah yang besar bagi pelajar yang tidak stabil dari segi kewangan. Memang benar bahawa kerajaan telah memberikan bantuan kepada para pelajar dengan menurunkan harga plan internet dan memberikan komputer riba kepada mereka yang memerlukan. Tetapi, ia tetap menjadi masalah kepada pelajar yang tinggal di luar bandar dan mempunyai sambungan internet yang sangat lemah.

Mereka perlu mencari alternatif untuk mengikuti kelas dalam talian dan menyelesaikan tugas yang memerlukan sambungan internet yang kuat. Pilihan yang terbaik  adalah dengan menggunakan aplikasi dalam talian yang bukan ‘real time’ seperti menggunakan Google Classroom, Telegram dan sebagainya.

Selain itu, pembelajaran dalam talian melalui rakaman video yang boleh dihantar kepada pelajar melalui WhatsApp atau telegram juga boleh diaplikasikan kepada pelajar yang mempunyai jaringan internet yang lemah dan bermasalah. Ini mungkin merupakan kelemahan pembelajaran dalam talian yang paling biasa didengari.

Keruntuhan sambungan internet atau rangkaian internet yang lemah dapat memutuskan kesinambungan dalam pembelajaran bagi pelajar. Ini boleh menghalang pelajar daripada menghadiri kelas secara berkala dan mempelajari kurikulum mereka. Terdapat juga segelintir pelajar yang berputus asa dalam pelajaran dengan talian internet yang sangat lemah dan perlahan. 

Sekiranya pelajar tidak dapat mengawal emosi mereka dan tidak mempunyai tahap kesabaran dan semangat yang tinggi, mereka mungkin mengalami tekanan perasaan kerana banyak kerja yang terbengkalai disebabkan sambungan internet yang lemah. Bagi mereka yang menghadapi masalah ini, jangan biarkan masalah ini mengalihkan perhatian anda dari matlamat pencapaian anda, tetapi ingatlah bahawa tidak akan ada pencapaian tanpa rintangan dan usaha yang lumayan.

Selain itu, suasana yang kurang kondusif juga merupakan salah satu cabaran dalam menjalankan kelas dalam talian. Masalah ini berlaku kepada individu yang tinggal di rumah kecil dan perlu  berkongsi bilik dengan adik beradik yang lain. Ini kerana terdapat lebih banyak gangguan daripada biasa terutamanya pelajar yang mempunyai adik-beradik yang ramai dan masih kecil.

Ini jelas merupakan salah satu cabaran yang terbesar untuk mereka kerana di rumah tidak ada jadual waktu yang memberitahu untuk berada di tempat tertentu pada waktu tertentu.  Sebilangan  pelajar merasa sukar untuk merancang jadual pembelajaran  untuk diri mereka sendiri kerana peratusan untuk mematuhinya sangat rendah.

Penjadualan yang sangat fleksibel sangat bagus untuk pelajar yang belajar atas talian. Kemahiran pengurusan masa yang tepat sangat penting untuk berjaya. Oleh itu, pelajar harus mencari inisiatif dan berusaha untuk mengenal pasti waktu serta tempat yang tenang dan sunyi di rumah untuk menyelesaikan kerja kursus yang tergendala.

Persekitaran yang bising di rumah, serta ruang belajar yang sempit akan menyukarkan mereka untuk menumpukan perhatian semasa sesi e-pembelajaran. Persekitaran yang selesa secara tidak langsung meningkatkan tumpuan pelajar terhadap pembelajaran dan pelajar dapat menikmati proses pembelajaran dengan selesa.

Selain itu, terdapat juga sebilangan pelajar yang harus membantu meringankan beban kerja ibu bapa mereka kerana masih terdapat ibu bapa yang kurang memahami tugas anak mereka sebagai pelajar. Pelajar akhirnya tidak dapat menumpukan perhatian kerana mereka tersepit antara tanggungjawab mereka sebagai anak dan sebagai pelajar.

Dalam proses mengubah pembelajaran secara bersemuka kepada pembelajaran dalam talian, persekitaran rumah serta penerimaan dan pemahaman keluarga memainkan peranan yang sangat penting. Oleh itu, semua ahli keluarga dan pelajar harus bekerjasama dalam setiap halangan yang timbul agar pembelajaran dalam talian menjadi teknik pemindahan pengetahuan yang cekap tanpa ada orang yang ketinggalan dalam pelajaran.

Pembelajaran dalam talian juga mendedahkan pelajar ke skrin komputer untuk jangka masa yang panjang, yang secara fizikalnya boleh membahayakan keadaan mata jika tidak mengambil langkah berjaga-jaga. Jangka masa yang lama yang dihabiskan di hadapan skrin akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal, corak tidur dan emosi pelajar.

Gangguan emosi ini akan memberi kesan yang besar terhadap perkembangan mereka, terutama dari segi pertumbuhan intelektual, fizikal, dan rohani mereka. Malah, ia juga berpotensi memberi kesan pada postur badan dan sakit belakang. Kelas yang memakan masa selama 4-5 jam boleh meletihkan pelajar di mana sebilangan pelajar mungkin mengalami masalah penglihatan, sakit tengkuk atau sakit belakang. Ini kerana duduk dalam posisi yang tidak aktif untuk jangka waktu yang panjang dapat menimbulkan pelbagai kesan negatif pada tubuh, termasuk ketegangan otot, peningkatan berat badan karena kurangnya mobilitas, dan masalah sistem pencernaan.

Untuk mengurangkan kesan ini, elakkan duduk lebih dari tiga jam pada satu masa dan luangkan beberapa minit untuk berehat dan meregangkan otot. Postur badan yang betul akan mengurangkan ketegangan pada otot leher dan punggung ketika duduk untuk jangka masa yang panjang untuk belajar.

Kelas dalam talian merupakan satu keperluan buat masa sekarang. Ianya harus dilihat dari sudut yang positif. Dalam masa yang sama, pelajar juga harus fokus pada pembelajaran dalam talian dan memilih strategi yang terbaik dalam akademik mereka dan mengetepikan semua halangan dan keadaan yang tidak diingini.

Untuk mengikuti kelas dalam talian, semestinya peranti yang digunakan akan disambungkan ke internet. Hal ini telah menyebabkan pelajar dapat mengakses ke pelbagai jenis media sosial dan laman web yang lain dengan mudah sehingga dapat mengganggu konsentrasi dan tumpuan mereka.

Oleh itu, pembelajaran dalam talian yang mengambil masa selama berjam-jam lamanya akan menyebabkan pelajar mudah untuk hilang fokus. Situasi seperti ini dapat dielakkan dengan menjadi pelajar yang aktif dan memberi tindak balas yang baik dan relevan dengan guru apabila guru menanyakan soalan.

Pemikiran terakhir, pengajaran dalam talian menyebabkan pelajar kekurangan motivasi dan disiplin diri. Ini kerana pelajar akan lebih belajar banyak perkara daripada rakan sebaya mereka sama ada secara langsung atau tidak langsung. Kebanyakan pelajar dapat meningkatkan pembelajaran dan pengetahuan mereka di sekolah dengan mengambil bahagian dalam kajian kumpulan atau perbincangan dalam kumpulan.

Walau bagaimanapun, melalui kelas dalam talian, interaksi fizikal antara pelajar dan guru berada di tahap yang paling rendah seterusnya boleh menyebabkan pelajar mengalami perasaan terasing atau terpinggir dan boleh menjejaskan pelajaran mereka dengan teruk. Mereka memulakan pembelajaran dengan sangat bersemangat tetapi setelah satu atau dua minggu, kehidupan mereka mulai menghalangi pembelajaran dalam talian dan ini semestinya merupakan salah satu perkara pertama yang harus dielakkan.

Motivasi diri adalah elemen yang paling penting dalam melaksanakan pembelajaran dalam talian, namun kebanyakan pelajar mengalami kekurangan motivasi diri. Pelajar perlu mencari motivasi untuk mengikuti arus pendidikan baru dan juga melengkapkan diri dengan betul dan sempurna untuk menghadapi cabaran masa depan dalam bidang pendidikan serta kerjaya mereka.

Hanya sikap positif yang akan membantu mereka untuk mengatasi cabaran pembelajaran dalam talian walaupun ia sangat sukar untuk dipraktikkan. Pelajar sekali lagi perlu memahami bahawa ia sangat penting untuk memperoleh faedah melalui pembelajaran atas talian. Kita sebagai pelajar adalah orang yang bertanggungjawab atas kejayaan kita sendiri.

Jadi, kita perlu memupuk semangat motivasi dalam diri dan fikiran agar kita dapat terus mengutamakan dan menumpukan perhatian terhadap pembelajaran. Oleh itu, semua pihak berkepentingan mesti bertindak secara holistik untuk memastikan bahawa pembelajaran dalam talian ini berjalan dengan baik dan sentiasa bersedia untuk menangani apa jua keadaan dan rintangan dengan cekap.

Sesungguhnya menuntut ilmu itu tiada hadnya kerana ilmu itu sangat luas. Walaupun terdapat banyak cabaran dalam melaksanakan pembelajaran dalam talian, kita tidak seharusnya menjadikannya sebagai batu penghalang untuk terus menimba ilmu. Sebaliknya, jadikan cabaran-cabaran ini sebagai batu loncatan untuk terus berjaya dalam apa jua bidang yang dipelajari.

Penulis; Nur Afifah bt Romli, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai, Negeri Sembilan.
RELATED ARTICLES

Most Popular