Thursday, January 26, 2023
HomeArtikelDiet Seimbang Daripada Perspektif Islam

Diet Seimbang Daripada Perspektif Islam

Diet yang seimbang adalah makanan yang sihat untuk memastikan proses metabolisme dalam badan kita dapat berfungsi dengan baik. Tubuh kita memerlukan nutrien yang mencukupi yang berasal dari makanan seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral tetapi semua nutrien ini tidak boleh diambil dengan berlebihan atau terlalu kekurangannya.

Oleh itu, keseimbangan itu adalah kunci untuk membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan mempunyai peluang terbaik untuk kekal sihat. WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) telah memberikan cadangan dalam 5 perkara yang merangkum asas pemakanan. Pertama, makan kira-kira jumlah kalori yang sama dengan yang digunakan oleh badan anda.

Berat badan sihat = Kalori Dalam – Kalori Hilang

Ini bermakna kita harus membuang semua kalori dalam badan kita jika mungkin kerana kalori tidak diperlukan dalam badan kita. Biasanya orang pasif hanya menggunakan dan membuang hanya 25% yang bermaksud 1/4 kalori makanannya yang dimakan setiap hari.

Kedua, makan banyak makanan tumbuhan seperti sayur-sayuran, kekacang, biji-bijian, buah-buahan dan kacang-kacangan.

Ketiga, anda harus mengehadkan pengambilan lemak, lebih memilih lemak tak jenuh yang lebih sihat daripada lemak tepu dan lemak trans. Yang pertama adalah untuk mengehadkan pengambilan gula pasir, idealnya kurang dari 10g / hari. Akhir sekali, hadkan pengambilan garam / natrium dari semua sumber.

Keseronokan dan kepelbagaian penting dalam diet seimbang. Makanan berlemak dan manis biasanya yang paling enak dan boleh menjadi sebahagian daripada diet seimbang jika dimakan secara sederhana. Diet yang seimbang harus membawa kita keperluan tubuh kita, tidak lebih, tidak kurang, tetapi tidak boleh diikuti dengan terlalu ketat setiap hari tetapi keseimbangan dapat dicapai selama beberapa hari.

Diet yang seimbang adalah untuk semua orang. Pada semua peringkat dan keadaan hidup, kita memerlukan makanan seimbang yang dapat disesuaikan sambil mengikuti prinsip yang sama, misalnya anak-anak, orang tua memerlukan sedikit lebih banyak protein dan kalsium untuk pertumbuhan, pemeliharaan atau pembaikan seperti telur, ikan, daging putih, kekacang dan produk tenusu.

Pelajar dan keluarga mungkin merasa mahal dan sukar memakan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Fikirkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin atau beku yang murah dan berkhasiat dan segar. Oleh

itu, bagi kanak-kanak dan orang tua, jika orang pertengahan umur memakan 1/4 nutrien tertentu, maka mereka perlu menggandakan penggunaannya menjadi 1/2 sehari.

Hubungan Diet Seimbang dalam Perspektif Islam

Firman Allah SWT dalam Surah al-Baqarah ayat 172 dan 173 yang bermaksud;

Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah barang-barang baik yang Kami sediakan untuk anda, dan bersyukurlah kepada Allah sekiranya Dialah yang anda layani.

Dia telah melarang kamu bangkai, dan darah, dan daging babi, dan apa yang dikhaskan untuk selain Allah. Tetapi jika ada yang dipaksa, tanpa keinginan atau melebihi, dia tidak melakukan dosa. Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Berdasarkan ayat ini, Allah menyatakan bahawa kita boleh makan. Perkataan ‘makan’ di sini menggambarkan bahawa makanan dan minuman yang disediakan untuk manusia secara keseluruhan. Itu bermaksud makanan dan minuman adalah satu perkara yang disebutkan oleh Allah. Namun, ada kemungkinan bahawa Allah mahu kita mengingat dan memikirkannya.

Di bumi, Allah memberi kita 2 pilihan sama ada baik atau tidak. 1/2 adalah yang baik dan yang lain 1/2 yang buruk. Makanan dan minuman secara keseluruhan dari penambahan dua bahagian yang sama dengan 1.

Ayat di atas menjelaskan bahawa hanya Allah SWT sahaja yang berhak menentukan hukum halal haram dalam semua perkara, baik melalui al-Quran atau al-Sunnah. Peruntukan undang- undang halal yang diciptakan bertujuan melindungi kepentingan dan kebaikan umat manusia agar tidak berlaku kemudaratan serta memberi kemudahan kepada umat Islam dalam urusan ibadah dan kehidupan.

Setiap ketentuan Allah SWT bertujuan untuk memenuhi semua ‘mafsadah’ dan ‘maslahah’ serta dalam menentukan halal haram dalam suatu perkara. Prinsip asas yang ditetapkan oleh Islam adalah hukum asal sesuatu yang diciptakan oleh Allah SWT adalah suatu kemestian. Tidak ada yang dilarang, kecuali ada cadangan larangan itu.

Nabi SAW melarang seseorang untuk terus berpuasa yang berniat mendekatkan diri kepada Allah SWT kerana ini adalah agama yang lengkap. Islam telah menetapkan hak dan kewajiban yang harus ditunaikan oleh penganutnya.

Dia lebih menekankan bahawa keseimbangan dalam mengambil makanan adalah penting untuk kesihatan jasmani dan rohani. Untuk mencapai tujuan yang disarankan, Dia telah memberikan panduan untuk mengambil makanan dan minuman, 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk pernafasan.

Fakta Statistik Mengenai Piramid Makanan dan Plat Makanan

Pada masa kini, banyak orang cenderung mengambil makanan segera daripada menjalani diet yang sihat dan seimbang kerana makanan segera lebih mudah diperoleh dan harganya lebih murah. Walau bagaimanapun, dengan makan makanan cepat saji terlalu kerap boleh membahayakan kesihatan anda yang cenderung mudah mengalami obesiti.

Di Malaysia, satu kajian yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2018 menunjukkan bahawa sekitar 5.5 juta orang Malaysia didapati gemuk. Faktor yang menyumbang kepada masalah ini adalah gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam dan makan makanan yang tidak sihat dan tidak seimbang.

Di samping itu, Malaysia berada di 10 negara teratas dengan jumlah orang yang menderita diabetes. Ini adalah keadaan yang sangat membimbangkan kerana jumlah orang yang menderita diabetes semakin meningkat setiap tahun. Jadi, tindakan pencegahan perlu diambil untuk mewujudkan generasi yang sihat dan mengurangkan bilangan orang yang gemuk. Obesiti bukan hanya ukuran atau berat badan berlebihan, ia adalah sebahagian daripada penyakit yang boleh menyebabkan penyakit kritikal lain.

Oleh itu, salah satu langkah yang dapat dilaksanakan oleh pemerintah terutama Kementerian Kesihatan Malaysia adalah dengan memberikan penjelasan terperinci mengenai piramid makanan.

Piramid makanan adalah salah satu alat yang digunakan oleh pakar diet dan mereka yang berada di sektor kesihatan untuk memberi pemahaman yang lebih baik kepada masyarakat tentang cara makan sihat. Diet yang sihat dan seimbang adalah set makanan yang mengandungi semua kumpulan makanan dalam piramid makanan.

Secara amnya, piramid makanan boleh dikategorikan kepada lima kumpulan makanan utama iaitu kumpulan bijirin, kumpulan sayur, kumpulan buah, kumpulan daging dan kumpulan susu. Sementara itu, di bahagian atas piramid makanan terdapat lemak, minyak dan gula-gula yang disarankan untuk diambil dalam jumlah kecil. Dalam piramid makanan ini, jumlah makanan terbesar yang disarankan untuk diambil adalah kumpulan bijirin diikuti oleh kumpulan sayur dan buah serta kumpulan daging dan susu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah dalam penggunaan piramid makanan. Masalah terbesar dengan piramid makanan ialah piramid ternyata menjadi hidangan yang disenaraikan di bawah setiap kumpulan makanan.

Sebilangan besar orang mempunyai salah faham antara bahagian dan hidangan. Hidangan digunakan sebagai unit ukuran standard untuk membuat anggaran mengenai penggunaan makanan seseorang. Sementara itu, bahagiannya adalah jumlah sebenar hidangan yang anda makan.

Selain itu, masalah dalam piramid makanan adalah bahawa kumpulan bijirin yang berada di dasar piramid dianggap lebih penting daripada kumpulan sayur dan buah oleh beberapa orang. Orang lain mungkin menganggap bahawa lemak, minyak dan gula-gula adalah yang paling penting kerana mereka berada di puncak piramid makanan.

Sebagai tambahan, piramid makanan tidak menunjukkan bahawa bijirin penuh adalah ideal, anda mahukan versi rendah lemak daging dan tenusu, buah-buahan segar dan sayur-sayuran sesuai, anda memerlukan air, atau aktiviti fizikal diperlukan.

Jadi, untuk meningkatkan pemahaman orang-orang dalam menjalani diet yang sihat dan seimbang, telah dibuat penelitian dan versi piramid makanan yang lebih baik diperkenalkan iaitu MyPlate. Matlamat MyPlate ini adalah untuk membantu orang membuat makanan yang lebih sihat pada waktu makan.

MyPlate ini menampilkan lima kumpulan makanan, yang masing-masing kumpulan diwakili oleh warna mereka sendiri. Sayuran mewakili sayur- sayuran yang terbesar diikuti dengan biji-bijian, protein dan buah-buahan. Produk tenusu diimbangi ke sisi pinggan, tetapi jika seseorang memilih untuk tidak mengambil produk tenusu, produk tersebut boleh ditukar dengan susu kedelai yang diperkaya kalsium yang setara dengan susu susu. Oleh itu, MyPlate ini akan dapat membantu orang dalam merancang untuk makan makanan yang sihat dan seimbang. Akhir sekali, pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Penulis; Nur Ain Syuhada Binti Mohd Nordin, Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.
RELATED ARTICLES

Most Popular