Thursday, September 28, 2023
HomeArtikelKetahui 9 Perkara Menarik Tentang Drama Korea yang Patut Dicontohi Industri Perfileman...

Ketahui 9 Perkara Menarik Tentang Drama Korea yang Patut Dicontohi Industri Perfileman Tempatan

Pada hari ini, siapa saja yang tidak tahu akan populariti drama Korea Selatan? Tambahan pula, semasa pengasingan diri di rumah kerana pandemik Covid-19, semestinya ramai rakyat Malaysia memilih untuk menghilangkan kebosanan mereka dengan menonton drama terutamanya drama Korea.

Daripada golongan remaja hingga golongan orang tua, daripada golongan wanita hingga golongan lelaki, kita dapat rasakan bahawa demam drama Korea ini semakin merebak mengalahi korona virus. Ada juga yang baru sahaja cuba untuk menanam minat mereka dalam melayan cerita Korea walaupun mereka sebenarnya tidak suka menonton drama.

Tidak dapat dinafikan bahawa populariti drama Korea sangat luar biasa, kerana ia mampu menembusi dunia antarabangsa, terutamanya di Asia. Persoalannya, apakah yang menyebabkan drama Korea begitu terkenal dan bagaimanakah ia dapat menarik minat ramai orang untuk menontonnya?

Di sini saya sertakan beberapa perkara menarik yang anda perlu tahu tentang salah satu hiburan dari Korea ini. Antaranya ialah:

1.    Jalan Cerita Yang Unik

Sebab utama mengapa drama Korea sangat diminati adalah kerana jalan cerita yang menarik dan mampu menarik penonton untuk merasakan emosi dalam drama tersebut. Kisah menarik ini dapat diterjemahkan dalam pelbagai aspek kehidupan. Seperti kisah cinta yang menyakitkan hati, atau kisah kekeluargaan yang dekat dengan kehidupan seharian untuk menjadikan kita terinspirasi oleh perjalanan hidup watak dalam drama.

Sesungguhnya, tema yang dibangkitkan dalam drama Korea bukan hanya mengenai kisah cinta. Masalah sosial seperti tindasan dari orang kuat dalam Itaewon Class, tekanan kuat yang berkaitan dengan pendidikan dalam Sky Castle, kisah persahabatan dan keluarga dalam drama seperti Reply 1988, menjadi rujukan menarik dari drama Korea.

Walaupun terdapat beberapa adegan yang kelihatan biasa atau latar belakang ceritanya sama, namun penggambaran dan perkembangan cerita kelihatan unik dan berbeza. Lakonannya sangat menyokong dan cara pelakon dan pelakon menggambarkan watak dalam drama ini sangat sesuai, membuatkan penonton jatuh cinta dengan drama yang dimainkannya.

2.    Jumlah Episod yang sedikit

 Sekiranya drama Melayu mempunyai puluhan episod, drama Korea Selatan pada umumnya hanya menetapkan 16-25 episod. Itupun kisahnya sudah menimbulkan konflik yang rumit dan cukup kompleks.

Ia berbeza dengan drama saenguk atau drama bersejarah yang biasanya mempunyai lebih banyak episod antara 50 hingga 75 episod. Walau bagaimanapun, situasi ini sesuai dengan bahagian cerita yang memerlukan jangka masa yang lebih lama daripada tema drama ringan, seperti kisah percintaan dan tema kanak-kanak sekolah.

Jumlah episod juga dipengaruhi oleh jadual siaran yang berbeza. Sekiranya drama Melayu atau sinetron Indonesia kini mempunyai tayangan pada setiap hari, maka di Korea setiap drama biasanya ditayangkan dua hari seminggu.

Oleh itu, ia mengambil masa lebih kurang 3 hingga 4 bulan untuk menyelesaikan satu drama. Ini juga pastinya membuat penonton tertanya-tanya dan menambah keterujaan terhadap drama yang sedang disiarkan.

3.    Wajah Yang Menarik dan ‘Fashionable’

Walaupun ramai yang mempertikaikan ketulenan wajah artis-artis Korea Selatan kerana mereka dikatakan membuat pembedahan plastik, namun tidak dinafikan juga bahawa ramai lagi artis yang memiliki wajah natural dan menarik sejak kecil contohnya Lee Jung Suk. Rupa paras yang jelita dan tampan, tubuh badan yang ideal, serta kulit mulus inilah yang membuatkan ramai peminat tertarik untuk menonton drama mereka. Para peminat dapat mencuci mata mereka dengan kecantikan dan ketampanan pelakon-pelakon Korea.

Apa yang menjadikan pelakon drama lebih menarik, tentu salah satunya adalah gaya berpakaian mereka. Penggemar fesyen semestinya menyukai drama Korea kerana pelakonnya sentiasa tampil bergaya dengan fesyen- fesyen terkini.

Ada kalanya juga fesyen yang dipakai diambil terus dari pentas peragaan jenama-jenama terkemuka. Hebatnya ia juga boleh menjadi inspirasi untuk pakaian seharian kerana ada juga pelakon yang menggayakan pakaian yang mesra hijabis seperti gaya fesyen Park Bo Young dalam Doom at Your Service. Jadi, tidak jadi masalah untuk para Muslimah bergaya seperti artis Korea kegemaran mereka selagi mana mereka menjaga aurat mereka.

4.    Keserasian Antara Para Pelakon dan Emosi Yang Dipaparkan

Drama Korea seringkali memaparkan emosi yang betul-betul berjaya memukau perasaan para penonton. Kisah sedih dalam drama mampu mengalirkan air mata sesiapa saja yang menontonnya. Tidak kurang juga filem atau drama aksi yang begitu mengagumkan dan meraih minat penonton.

Begitu juga drama genre komedi yang boleh diikuti dengan gelak tawa. Para penonton sering bergelut dengan perasaan dan emosi yang bercampur aduk seperti benci, marah, geram, gembira dan keliru ketika melayani drama Korea.

Faktor yang menjayakan sesebuah drama dibuktikan oleh pelakon-pelakon Korea kesemua pelakon mempunyai keserasian antara satu sama lain yang membuatkan jalan cerita menjadi lebih mantap.

5.    Kekuatan Karakter

Rata-rata artis Korea mempunyai pendidikan yang tinggi seperti ijazah dari universiti terkemuka di Korea dalam bidang seni. Ini membuktikan bahawa mereka sememangnya ideal untuk berada di kaca tv dan mereka dapat menjiwai watak dengan baik kerana telah mendapat pendedahan dan latihan secara rasmi dari awal.

Kajian intensif juga dilakukan oleh mereka selama beberapa bulan sebelum melakonkan sesuatu watak. Oleh itu, jarang kita dengar bahawa terdapat istilah ‘pelakon kayu’ dalam industri perfileman Korea.

Walaupun sebilangan artis atau pelakon drama Korea adalah penyanyi yang merupakan anggota kumpulan lelaki atau kumpulan gadis, para pelakon berusaha sebaik mungkin untuk menunjukkan bakat yang terbaik dalam kemampuan mereka. Walaupun membawa karakter tambahan, mereka mempunyai kemahiran berlakon yang sangat tinggi.

6.    Makanan Korea

Sebelum menonton drama Korea, kita tidak akan pernah tahu dan tidak akan tertanya-tanya jika makanan Korea benar-benar patut dicuba. Kini, makanan Korea juga sudah mula diminati ramai. Kimchi, bibimbap, bulgogi dan banyak lagi juadah lain yang kian mendapat tempat dalam hati rakyat Malaysia.

Boleh dikatakan dalam setiap drama Korea, banyak dipaparkan agenda makan makanan tradisi Korea hingga boleh mengecurkan air liur para penonton. Tapi kebiasaanya, melihat pelakon mereka makan mi segera pun nampak sedap dan membuatkan kita terus lapar penonton lapar.

Ada juga peminat yang mengatakan bahawa mereka lebih berasa nikmat apabila menonton drama Korea sambil menikmati mi segera. Jadi sebelum menonton drama Korea, pastikan perut anda sudah kenyang sebelum anda menjadi kelaparan.

7.    Lokasi Penggambaran Yang Menarik

Lokasi penggambaran adalah salah satu sebab mengapa drama Korea ditonton secara meluas oleh orang ramai, selain itu kerana kaedah yang menjadikan integrasi industri filem Korea dengan kerajaan berjalan dengan baik. Mereka saling menyokong.

Tanpa membaca ensiklopedia atau melihat peta dunia, penonton drama Korea dapat mengetahui beberapa lokasi yang sering mereka dedahkan. Contohnya, Pulau Jeju, Sungai Cheonggyecheon, Menara Namsan, Jambatan Banpo, Pasar Myeongdong dan banyak lagi.

Secara tidak langsung, mereka juga mempromosikan negara mereka (Korea) dan ini adalah cara yang sangat berkesan untuk menarik pelancong datang berkunjung ke Korea Selatan kerana mereka ingin tahu secara langsung lokasi penggambaran drama Korea yang mereka tonton.

8.    Teknik Penggambaran dan Kualiti Video Tayangan Yang Lebih Baik

 Tidak dinafikan bahawa kualiti kamera dan teknologi yang digunakan di Korea Selatan memang jauh berbeza dengan apa yang ada di Malaysia. Syarikat produksi yang menghasilkan banyak drama hit selalu menggunakan kamera dengan kualiti gambar HD dan dengan sudut yang komprehensif.

Mereka dapat mengambil satu scene berulang kali untuk mendapatkan gambaran yang baik. Berbeza dengan sinetron Indonesia, yang kini menggunakan banyak tembakan jarak dekat atau separuh badan, yang kelihatan kaku dan kurang memperlihatkan interaksi antara pelakon.

 Selain teknik penggambaran, teknologi yang digunakan untuk penyuntingan video juga sangat canggih. Peralihan dari video ke video juga kelihatan lancar dan menarik untuk dihayati. Tetapi semua perkara ini berkaitan dengan kos yang harus ditanggung untuk setiap pengeluaran. Kamera dan pelbagai alat penyuntingan video yang digunakan mempunyai kualiti yang berbeza, menghasilkan karya bersiri yang tidak dapat disamakan.

9.    Inspirasi dan Pengajaran dari Drama

Kisah-kisah dalam siri Korea bukan hanya untuk hiburan semata-mata. Sebenarnya, ada banyak perkara positif yang tersembunyi dalam persembahan drama Korea. Beberapa nilai kehidupan sering dipaparkan dan menjadi cerminan penonton untuk muhasabah terhadap diri mereka sendiri. Seperti drama ‘Who Are You’ yang mengangkat kisah buli di sekolah.

Drama ini memang memaparkan kekerasan, tetapi pada akhir cerita digambarkan bahawa tindakan kejam hanya akan memberi kesan buruk kepada diri mereka sendiri. Penonton juga sering diberi motivasi dengan kata-kata mutiara yang biasanya diucapkan oleh watak dalam siri Korea. Seperti drama ‘Dream High’, di dalamnya terdapat petikan perbualan dari salah seorang tokoh guru yang memberikan inspirasi mendalam.

Banyak inspirasi diperoleh setelah menonton drama Korea, seperti mempunyai azam baru setelah menonton drama yang wataknya mempunyai kerjaya tertentu. Atau terinspirasi untuk meniru gaya fesyen mereka, bahkan terinspirasi untuk mencari teman hidup seperti watak dalam drama.

Demikian itulah sembilan perkara menarik yang memang menjadikan drama Korea Selatan sangat digemari oleh rakyat Malaysia dan negara Asia lain. Walau bagaimanapun, tidak semua rancangan tempatan kurang popular! Masih banyak acara berkualiti yang dapat menghiburkan serta mendidik.

Walau bagaimanapun, budaya drama Melayu dan sinetron yang tidak mendidik semestinya harus dikurangkan, meskipun perlu untuk menghapuskannya sama sekali! Siapa tahu dengan kualiti drama dan filem yang lebih baik, suatu hari nanti industri perfileman melayu juga akan dapat menembusi pasaran Asia ke seluruh dunia!

Penulis; Nur Emelia Anis Binti Mohd Tajudin, Fakulti Sains Dan Teknologi, University Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.
RELATED ARTICLES

Most Popular