Thursday, September 28, 2023
HomeArtikelLabah-Labah dan Kaedah Pengurusan Risiko

Labah-Labah dan Kaedah Pengurusan Risiko

Dalam al-Quran, Allah menyatakan bahawa “Perumpamaan orang-orang yang mengambil pelindung-pelindung selain Allah adalah seperti labah-labah yang membuat rumah. Dan sesungguhnya rumah yang paling lemah adalah rumah labah-labah kalau mereka mengetahui”. Surah Al-Ankabut.

Saintis mendapati bahawa sutera labah-labah lima kali lebih kuat daripada besi tetapi mudah untuk memecahkan sarang labah-labah. Mereka mendapati bahawa setiap helai, yang 1000 kali lebih tipis daripada rambut manusia dan hanya 20 juta milimeter berdiameter sebenarnya terdiri daripada beribu-ribu nanostrands. Ini lebih kuat daripada keluli dan mempunyai kekuatan tegangan yang luar biasa, yang bermaksud ia dapat diregangkan lama hingga terkunci.

Walau bagaimanapun, sarang labah-labah mudah pecah bahkan kanak-kanak boleh memusnahkannya. Ini kerana saiz sarang labah-labah tersebut sesuai dengan saiz labah-labah. Skalanya sangat kecil sehingga masih mudah musnah jika dibanding dengan tenaga kita. Namun, jika ratio saiznya sebesar manusia, maka cukup sukar untuk mencuri jetliner yang melekat pada sarang tersebut.

Untuk mengelakkan risiko sarang hancur daripada daya tarikan atau tolakan yang tinggi seperti kekuatan manusia dan binatang besar, biasanya labah-labah akan membina rumah mereka dan tinggal di tempat tersembunyi dan tidak terganggu, seperti di belakang rak buku atau di bawah tangga ruang bawah tanah .

Beberapa labah-labah boleh bersembunyi di dalam kotak lama yang dibawa masuk dari garaj atau sebungkus kayu bakar yang dibawa dari luar. Sarang labah-labah sangat berisiko untuk dibina di ruang yang terbuka kerana mudah terganggu dengan angin yang kuat.

Walau bagaimanapun, angin yang lembut dapat membantu labah-labah untuk membina rumah mereka. Sutera yang keluar dari labah-labah secara semula jadi dalam bentuk cecair sehingga angin dapat membawa sutera pergi lebih jauh dan sarang labah-labah menjadi lebih besar.

Angin yang lemah dapat membantu labah-labah membuat sarang dan angin kencang dapat mematahkannya. Itulah sebabnya orang dapat mencari sarang labah-labah kebanyakannya di kawasan yang tertutup.

Labah-labah menguruskan risiko pembinaan sarang mereka dengan pelbagai cara. Mereka menganalisis kawasan tersebut sebelum memulakan kerja mereka. Setiap labah-labah mempunyai bentuk sarang yang berbeza dan bergantung pada keadaan dan keselamatan kawasan tersebut sama ada ia mempunyai lebih banyak mangsa atau lebih banyak pemangsa.

Inilah bagaimana Islam dan sains saling berkaitan. Allah berfirman bahawa labah-labah mempunyai rumah yang paling lemah dan dibuktikan oleh penyelidikan ilmiah bahawa sutera labah-labah lebih kuat daripada keluli namun mudah patah kerana helaian yang sangat tipis.

Proses membina sarang itu sendiri sangat berisiko dan kerumitannya sangat tinggi tetapi labah-labah masih dapat menyelesaikan masalahnya. Pengurusan risiko yang dilakukan oleh labah-labah dapat ditafsirkan oleh bagaimana manusia menguruskan projek besar dan menghadapi risiko yang tidak dijangka.

Setiap projek sering menghadapi masalah yang tidak dijangka walau seberapa baik ia dirancang. Syarikat tidak boleh lari daripada risiko setiap keputusan yang mereka buat. Masalah ini mungkin berlaku dari segi cuaca yang tidak menentu atau pekerja yang mungkin terlibat dalam kejadian yang tidak dijangka.

Dengan apa jua cara, syarikat mesti memikirkan bagaimana mereka harus menangani peristiwa yang tidak dijangka ini dengan menyediakan perancangan pengurusan risiko. Namun, tidak semua kejadian yang tidak dijangka adalah negatif, ada juga yang positif dan kami mengelarnya sebagai peluang. Tetapi ia masih perlu dianggap sebagai risiko supaya syarikat dapat memanfaatkan sepenuhnya peluang ini.

Dalam proses pengurusan risiko terdapat dua bahagian, bahagian pertama adalah penilaian risiko yang merangkumi pengenalpastian potensi dan kesan risiko tersebut dan bahagian kedua adalah rancangan mitigasi risiko di mana ia dirancang untuk menghilangkan atau meminimumkan kesan kejadian risiko atau kejadian yang memberi kesan negatif kepada projek.

Langkah pertama penilaian risiko adalah pengenalpastian risiko di mana pengurus projek dan pasukan projek perlu mengklasifikasikan jenis risiko dalam beberapa kategori. Kebanyakan syarikat membuat senarai semak risiko berdasarkan pengalaman dari projek masa lalu seperti teknikal, kos dan jadual.

“Risk Breakdown Structure” (RBS) akan digunakan untuk mengatur risiko yang telah dikenal pasti ke dalam kategori dengan menggunakan jadual berserta penerangan yang lebih jelas. Sebagai contoh, orang berisiko ditulis di ruangan kategori risiko dan risiko tidak dapat menggantikannya dengan kemahiran yang diperlukan untuk melaksanakan projek tersebut ditulis di ruangan penerangan. Pendekatan ini membantu mengenal pasti risiko yang mudah diketahui, tetapi tidak berkesan dalam mengenal pasti risiko tersembunyi.

Langkah kedua, setelah pasukan mengenal pasti risikonya, maka mereka harus menilai setiap risiko berdasarkan kebarangkalian risiko tersebut akan berlaku dan kerugian yang bakal ditanggung sekiranya berlaku. Mereka harus menyediakan garis panduan untuk menghadapi risiko yang berimpak tinggi supaya mereka dapat mengurangkan kebarangkalian risiko tersebut daripada berlaku.

Penilaian risiko adalah mengenal pasti risiko yang mungkin terjadi di masa hadapan dan kesan negatif yang juga memberi impak yang besar terhadap projek ini. Terdapat hubungan positif antara risiko projek dan kerumitan projek sama ada kedua-dua mengingkat atau kedua-duanya menurun. Model statistik sering digunakan untuk menguruskan risiko pada projek-projek besar, kerana terdapat banyak kemungkinan kombinasi risiko yang dapat diukur pada masa yang sama.

Kemudian, pasukan projek akan meneruskan langkah ketiga iaitu pengurangan risiko yang merupakan rancangan untuk mengurangkan kesan daripada kejadian yang tidak dijangka setelah mereka mengenal pasti dan menilai risiko tersebut. Dalam perancangan pengurusan risiko ada empat perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membuat keputusan termasuklah menghindari, mengurangkan, memindahkan dan menerima.

Pertama, ketika projek kumpulan menghadapi risiko, perkara terbaik yang dapat mereka lakukan adalah menjauhinya. Ini pasti tidak akan merugikan projek itu sekiranya mereka dapat menghalangnya daripada berlaku. Namun, jika pilihan ini tidak sesuai dengan masalah yang mereka hadapi, projek kumpulan boleh memilih kaedah kedua iaitu menggurangkan.

Tindakan ini boleh menyebabkan berlakunya kerosakan kecil pada projek itu. Tindakan ini kadangkala bukan sahaja menjimatkan lebih banyak risiko tetapi juga menjimatkan kos berbanding kaedah mengelakkan. Jadi tidak mengapa jika anda hanya mengambil risiko kecil untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik.

Untuk kaedah ketiga, jika mengelakkan dan mengurangkan tidak sesuai dengan risiko projek, pasukan projek boleh menggunakan kaedah pemindahan. Ini bermaksud bahawa mereka memindahkan risiko tersebut kepada pihak lain seperti insurans di mana mereka harus membayarnya untuk menanggung risiko mereka.

Insurans menyediakan banyak produk yang mempunyai liputan dan harga yang berbeza yang sesuai untuk setiap risiko. Pilihan terakhir yang dimiliki oleh pasukan projek sekiranya ketiga-tiga kaedah masih mencabar untuk mereka lakukan, maka pasukan itu haruslah menerima risikonya.

Sekurang-kurangnya mereka boleh memikirkan alternatif lain dan ketahui apa yang patut dilakukan sekiranya berlaku lagi pada masa hadapan. Jika tiada yang dapat mereka lakukan untuk mengurangkan kesannya, maka menerimanya adalah satu-satunya pilihan bagi mereka. Adalah sangat sukar untuk pasukan projek sekiranya menghadapi masalah tersebut tanpa sebarang perancangan.

Setelah pasukan projek mengenal pasti peristiwa risiko yang boleh menggagalkan pencapaian projek itu, mereka boleh meneruskan pelan kontigensi supaya mereka mampu mengembangkan kaedah alternatif untuk mencapai tujuan. Ia memerlukan lebih banyak kos jika peristiwa risiko benar-benar berlaku, jadi kebiasaanya pihak pengurusan akan menyediakan dana khas.

Dana khas ini adalah dana yang diasingkan oleh pasukan projek untuk menyelesaikan kejadian yang tidak dijangka yang mencetuskan kenaikan kos projek. Semakin tinggi risiko projek ini, semakin tinggi dana kontingensi.

Sebagai kesimpulan, terdapat banyak cara untuk menguruskan risiko tetapi yang paling penting adalah mempunyai rancangan yang baik tentang bagaimana seharusnya penyelesaian masalah. Pasukan projek harus menganalisis risiko dan membuat penilaian yang baik supaya masalah boleh dielakkan atau dikurangkan.

Penulis; Nur Haiza Solehah bt Jailani, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.
RELATED ARTICLES

Most Popular