Sunday, May 12, 2024
HomeArtikelPenipuan Di Dalam Teh, Kesannya Kepada Kesihatan

Penipuan Di Dalam Teh, Kesannya Kepada Kesihatan

Berjuta manusia di seluruh  dunia mengambil teh di dalam kehidupan seharian mereka sehingga mustahil untuk dikatakan dunia tanpa teh. Orang yang berada di timur telah mengamalkan minuman teh ini sejak lebih dari 5000 tahun.

Teh ini diperbuat daripada pelbagai jenis bahan yang mana bahan-bahannya mempunyai pelbagai kesan bergantung kepada jumlah teh yang diambil dan sebahagian daripada bahan teh mempunyai pelbagai khasiat yang berguna untuk tubuh manusia.

Percaya atau tidak, minuman yang paling banyak diminum di dunia selepas air ialah teh. Teh juga mempunyai pelbagai jenis termasuk teh hitam, teh hijau, teh kuning, teh fermentasi dan teh herba. Rasa setiap teh adalah berbeza dan ianya bergantung pada sebatian tannin dan minyak pati, juga termasuk aroma yang menyenangkan.

Penipuan teh bukanlah perkara yang baharu malah ia berlaku sejak awal tahun 1800-an. Teh palsu ini mengandungi bahan yang terlarang dan sememangnya tidak terkandung di dalam teh itu sendiri. Ianya terdiri daripada bahan kimia atau bahan tambahan untuk pelbagai alasan kerana ia berbeza dengan perasa.

Sebab terbesar mengapa bahan terlarang ini ditambah ke dalam teh adalah untuk mengurangkan kos pembuatan, mendapatkan keuntungan yang tinggi daripada barang makanan dengan membuat pelaburan yang sedikit atau menipu pengguna dengan cara yang lain. Pengambilan makanan yang dicemari dengan bahan yang terlarang ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang teruk pada tubuh badan manusia.

Penipuan teh ini boleh dilihat bermula dengan proses pembuatan teh. Semasa proses pembuatan teh, daun teh yang telah rosak atau yang berkualiti rendah dirawat dengan pelbagai agen pewarna untuk meningkatkan penampilan dan harganya. Tidak ada nilai tambah pada produk tersebut. Pewarna yang biasa digunakan adalah pewarna azo seperti ‘tartrazine’, ‘carmosine’, ‘yellow sunset’, ‘brilliant blue’, dan ‘indigo carmine’.

Selain itu, teh juga didapati dipalsukan dengan pasir, tanah liat cina, ‘chicory’, serpihan busa, kanji, tampalan besi, ‘catechu’, kafein, daun teh yang telah digunakan dan banyak lagi.

Tambahan pula, biru prusia yang juga digunakan sebagai agen pewarna adalah tidak larut, pigmen biru ini biasanya digunakan untuk mewarna ‘bluprints’, krayon, lukisan, dan cat. Pewarna biru yang berasal daripada tanaman Indigofera tinctoria ini juga dikenali sebagai Indigo.

Seterusnya, grafit atau dikenali sebagai plumbago adalah mineral semula jadi yang merupakan bentuk karbon dan biasanya digunakan sebagai ‘plumbum’ dalam pensel. Dua yang terakhir adalah gipsum dan sabun batu yang digunakan untuk mengubah warna teh dan mineral semula jadi yang mempunyai kisah yang tersendiri. Ini adalah antara bahan yang selalu digunakan dalam penipuan teh.

Walaupun tidak ada bukti yang menyatakan bahawa penggunaan agen pewarna teh ini dapat meragut nyawa, tetapi penambahan bahan asing ke dalam teh untuk tujuan menipu adalah sangat tidak digalakkan.

Banyak kaedah spektroskopi dan fisiokimia yang digunakan untuk mengesan bahan asing ini. Sebagai contoh, ‘catechu’ dalam teh dapat dikesan dengan penambahan asetat plumbum dan perak nitrat.

Jika terdapat keruh kelabu, ia menunjukkan kehadiran ‘catechu’ di dalam teh. Selain itu, untuk mengesan kehadiran serbuk talcum di dalam teh, spektroskopi inframerah (FT-IR) dapat digunakan.

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui kandungan teh sama ada mempunyai bahan asing atau tidak. Untuk mengesan kandungan teh yang mempunyai arang tar, letakkan sedikit daun teh di atas kertas turas, dan taburkan sedikit air diatasnya. Setelah selesai, angkat daun teh dan basuh kertas turas di bawah air paip. Perhatikan kesan yang tertinggal menghadap cahaya. Sekiranya daun teh itu tulen, maka tidak ada kotoran atau kesan yang tertinggal di atas kertas turas dan jika terdapat bahan asing dalam teh di dalam bentuk tar arang batu, maka kertas penapis akan segera berubah warna. Manakala untuk mengetahui kandungan tampalan besi di dalam teh, ia memerlukan kepada penggunaan magnet. Sebarkan sebilangan kecil daun teh di atas piring kaca dan gerakkan magnet dengan perlahan di atas daun teh. Sekiranya daun teh tulen maka magnetnya akan bersih. Walau bagaimanapun, pemalsuan teh dapat dibuktikan apabila tampalan besi itu melekat pada magnet. Selain itu juga, salah satu kaedah termudah untuk memeriksa ketulenan teh adalah dengan menambahkan satu sudu besar daun teh ke segelas air. Pastikan airnya sejuk atau pada suhu bilik tetapi tidak panas. Sekiranya teh itu tulen maka tidak akan ada perubahan pada warna air. Sekiranya daun teh memiliki beberapa pewarna di dalamnya, warnanya akan segera berubah menjadi merah.

Kesan Sampingan

Pada mulanya, teh sangat baik untuk kesihatan. Ia berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti barah, obesiti, diabetes, dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, pengambilan teh yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Ia dapat mengurangkan penyerapan zat besi.

Salah satu sumber sebatian yang kaya di dalam teh adalah tanin. Tanin dapat mengikat besi dalam makanan tertentu, menjadikannya tidak dapat diserap dalam saluran pencernaan.

Pengambilan teh yang berlebihan juga boleh menyebabkan tekanan dan kegelisahan. Ini kerana di dalam teh mengandungi kafein. Kafein boleh menyumbang kepada perasaan takut, stres dan gelisah jika berlebihan.

Kesan sampingan ini hanya akan berlaku apabila seseorang itu mengambil teh secara berlebihan. Ini tidak termasuk kesan sampingan pengambilan teh palsu yang mempunyai lebih banyak kesan sampingan.

Tidak dapat dinafikan, bahawa pengambilan teh yang dicampur aduk dengan bahan asing boleh memudaratkan kesihatan. Ini kerana sebahagian bahan asing yang digunakan boleh menjadi karsinogenik.

Beberapa penyakit kes jangkitan hati telah dilaporkan di India disebabkan pengambilan teh yang mengandungi bahan asing. Kesannya berbeza pada setiap jenis bahan asing. Sebagai contoh, penambahan serbuk ‘chicory’ dalam teh boleh menyebabkan cirit-birit, gangguan perut, pening dan sakit sendi yang teruk.

Bahan asing yang selalu digunakan seperti pewarna azo juga tidak baik untuk kesihatan. Beberapa komponen pewarna azo telah dikaitkan dengan barah pundi kencing manusia. Pewarna yang tidak dibenarkan jika digunakan melebihi had, boleh menyebabkan alergi, hiperaktif, kerosakan hati, kemandulan, anemia, cacat lahir dan juga barah.

Masalah teh palsu ini bukan sahaja menggunakan pewarna palsu tetapi racun perosak, bahan kimia, logam seperti besi atau plumbum yang berbahaya dalam kebanyakan teh yang disenaraikan sebagai bahan semula jadi.

Kebolehkesanan

Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), kebolehkesanan makanan adalah keupayaan untuk mengetahui, mengenal pasti dan mengikuti pergerakan makanan atau bahan melalui semua peringkat pengeluaran, pengedaran dan pemprosesan.

Kebolehkesanan makanan dan sistem teh yang ideal didasarkan pada empat bahagian, seperti data untuk dikesan, pengenalan produk, destinasi produk dan alat pengesanan.

Teknologi GPS, pengimbas 2D & 1D, tag & label, sensor, pengenalan frekuensi radio dan pencetak termal adalah peralatan untuk menyokong sistem penjejakan ini.

Seterusnya, sistem desentralisasi yang berfungsi sebagai lejar berteknologi tinggi yang membuat rekod urus niaga dan menyimpan maklumat di rangkaian global disebut sebagai ‘blockchain’. Ini dapat membantu dengan mengenal pasti sebarang percubaan untuk mengganggu produk teh sebelum sampai ke peruncit.

Selanjutnya, untuk memastikan penjejakan setiap tahap kebolehkesanan makanan efektif, peraturan dan piawai industri harus diadaptasi untuk menjamin kesinambungan informasi, keselamatan dan ketelusan dalam pengeluaran produk yang berkualiti tinggi.

Ini bukan tugas yang mudah kerana melibatkan banyak tangan, orang dan negara dalam proses ini dan juga kos pelaksanaan. Petunjuk Ketertelusuran Makanan telah diterbitkan oleh Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) dengan syarat umum termasuk pengenalan, pelabelan dan dokumen perniagaan yang berkaitan.

Piawaian peraturan baru juga telah diusulkan oleh Peraturan Undang-undang Makanan Umum EU dan beberapa negara lain telah memperkenalkan piawai mereka sendiri, tetapi situasi peraturan global masih belum jelas.

Kebolehkesanan mesti menggabungkan yang terkawal dan terbuka, jaminan dan melindungi maklumat dan menjadikannya mudah diakses oleh perantara, rakan kongsi, bahkan pesaing-pesaing. Peningkatan inovasi di sini adalah untuk mengesahkan asal ketulenan teh, mencari “cap jari” genetik unik teh dengan menggunakan alat barkod DNA yang baru.

Selain itu, pemerdagangan hamba merupakan salah satu masalah yang paling dibimbangkan dan menarik perhatian kepada kebolehkesanan dan ketelusan. Eksploitasi buruh ini telah lama menjadi isu di kebanyakan ladang teh.

Akta Ketelusan California dalam Rantaian Bekalan yang disahkan pada tahun 2010 adalah tipikal daripada tekanan yang mendorong jenama teh utama ke arah ketelusan dalam keselamatan pekerja dan pemberian gaji yang adil.

Terdapat banyak jenama global utama yang menerbitkan senarai lengkap pembekal mereka. Apabila ketelusan rantaian bekalan berkembang, ia menjadi sangat penting kepada reputasi sesuatu jenama.

Jelaslah di sini, permintaan ini dapat memberi maklumat yang digunakan untuk kebolehkesanan sesuatu produk.

Penipuan bahan dalam makanan yang menjadi amalan biasa dalam masyarakat boleh menyebabkan kemerosotan kualiti makanan yang membawa kepada kesan buruk kepada kesihatan.

Teh yang menjadi salah satu minuman paling popular yang dipalsukan dengan bahan berbahaya tertentu seperti warna tiruan, pewarna azo, dan banyak lagi dapat memberi kesan yang buruk dan boleh membahayakan kesihatan.

Kesan sampingan setelah minum teh yang dicampurkan bergantung pada bahan yang ditambahkan dalam teh. Teh yang mempunyai kos yang rendah mengandungi lebih banyak bahan tambahan berbanding dengan teh yang mempunyai kos yang tinggi.

Amalan penipuan ini dapat dicegah hanya apabila penduduk mengambil langkah yang lebih awal. Lebih-lebih lagi kepada pembeli, mereka perlu prihatin dan berhati-hati dengan kualiti produk yang disajikan.

Penulis; Fatini Sajida Binti Hairul Anuar, Pelajar Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.

Rujukan

Ansley Hill, R. L. (2019, November 26). 9 Side Effects of Drinking Too Much Tea. Retrieved from Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-tea#1.-Reduced-iron-absorption

California Tea House. (2019, March 18). Retrieved from Are You Drinking Adultrated Tea ?: https://www.californiateahouse.com/tea-blog/adulterated-tea#_ftn7

Chung, K. T. (2016). Azo dyes and human health : A review. Journal of Environmental Science and Health, Part C, 34(4), 233-261.

D.A, N. (2015). Study on Common Food Adulterants and Knowledge about Adulteration among Women of Rae Bareli District. International Journal of Home Science, 1(3) : 5-8.

RELATED ARTICLES

Most Popular