Thursday, September 28, 2023
HomeArtikelRutin Asas Penjagaan Kulit Untuk Remaja

Rutin Asas Penjagaan Kulit Untuk Remaja

Rutin Asas Penjagaan Kulit Untuk Remaja | Adakah anda baru sahaja mengalami kenaikan usia? Seiring berjalannya waktu, anda akan mencapai tahap remaja dalam hidup anda. 

Semasa pertumbuhan, terdapat banyak perubahan hormon dan fizikal yang berlaku di dalam badan anda. Perubahan ini menyebabkan kemunculan jerawat pada wajah secara perlahan, dan ini adalah masalah besar yang dihadapi oleh hampir remaja sekarang. 

Pernahkah anda memikirkan bagaimana menyelesaikan masalah tersebut? Jangan terlalu risau. Ramai remaja masih mencari jalan keluar dan mencari penjagaan kulit yang tepat untuk mengatasi masalah jerawat di wajah mereka. 

Oleh itu, artikel ini akan membantu anda yang baru mula merawat kulit wajah anda dan membincangkan perkara-perkara yang perlu anda ketahui untuk rutin penjagaan kulit asas.

Pertama, mengapa anda perlu menjaga kulit anda? Adakah anda hanya ingin memiliki wajah yang tampan, cantik dan sempurna? Ini bukan semua soal kecantikan semata-mata. Walau bagaimanapun, penjagaan kulit sangat penting untuk mendapatkan penghalang kulit yang sihat. 

Apakah penghalang kulit? Penghalang kulit adalah permukaan luar kulit yang terdiri daripada stratum corneum yang mengandungi sel kulit, lipid dan faktor pelembap semula jadi seperti amino dan asid lemak. 

Pada dasarnya, kulit anda bertanggungjawab melindungi anda daripada sebarang bakteria atau virus yang cuba menyerang ke dalam badan anda. Jadi, penghalang kulit bertindak sebagai mekanisme pertahanan pertama terhadap penceroboh alam sekitar seperti cahaya matahari dan pencemaran. 

Selain itu, penghalang kulit juga membantu menjaga dan mengatur kelembapan di dalam kulit anda. Namun, jika penghalang kulit anda rosak, ia boleh menyebabkan komplikasi yang mungkin berlaku. Ia lebih terdedah kepada penyerang luaran seperti sinar UV dan pencemaran bersamaan dengan jangkitan virus atau bakteria yang dapat menembusi kulit anda dengan mudah. 

Selain itu, kulit anda mudah kering dan jengkel kerana kehilangan kelembapan daripada kulit kerana penyejatan air dari penghalang kulit anda yang rosak. Semua keadaan ini akan menyebabkan masalah jerawat atau masalah yang lebih teruk.

Sejajar dengan topik perbincangan, rutin penjagaan kulit adalah suatu keperluan bagi remaja yang ingin mendapatkan kulit yang sihat. Penjagaan kulit asas yang akan ditunjukkan di sini hanya mempunyai empat langkah. 

Pertama, yang paling biasa adalah pembersih. Setiap orang mesti mempunyai pembersih sendiri di rumah. Pembersih sangat penting kerana fungsinya adalah untuk menghilangkan kotoran atau minyak pada kulit anda. 

Semasa anda melakukan rutin harian anda setiap hari, anda terdedah kepada udara kotor, kulit anda berpeluh dan menangkap semua kotoran dari persekitaran. Sekiranya anda tidak membersihkan wajah dengan teliti, liang pori anda tersumbat oleh kotoran atau bahan komedogenik dari alat solek sehingga boleh menyebabkan pembentukan jerawat. 

Ringkasnya, pembersih membantu anda menghilangkan liang pori dan menghilangkan kotoran dari kulit anda. 

Kedua, penggunaan toner diperlukan setelah anda membersihkan wajah. Toner berperanan besar dalam memberi penghidratan pada kulit anda, melembapkan, melindungi dan menyegarkan kulit. 

Pada asasnya, toner mengandungi air dan humektan seperti gliserin. Humektan membantu mengekalkan penghidratan di lapisan atas epidermis dengan menghalangnya daripada menguap. Oleh itu, ia memberikan penghidratan pada kulit anda yang hilang setelah anda menggunakan pembersih. 

Seterusnya, pelembap juga merupakan salah satu penjagaan asas kulit yang utama. Ini kerana pelembap adalah yang bertanggungjawab untuk mengunci penghidratan dan mengekalkan kelembapan setelah anda menggunakan toner. 

Di dalam tubuh manusia, air sentiasa menguap dari lapisan kulit yang lebih dalam melalui kehilangan air transepidermal. Itulah sebabnya pelembap diperlukan dalam rutin penjagaan kulit asas, jika tidak, tidak ada gunanya jika anda menggunakan toner tanpa menggunakan pelembap. 

Selain itu, langkah terakhir yang sangat penting untuk diketengahkan ialah  menggunakan pelindung matahari pada waktu siang. Penggunaan pelindung matahari adalah untuk melindungi kulit anda dari kesan berbahaya dari sinar matahari, terutamanya sinar ultraviolet (UV). 

Ia dapat mencegah selaran matahari, melambatkan kadar penuaan dan mengurangkan risiko barah kulit. Sapukan pelindung matahari dengan lembut pada semua kulit yang terdedah 30 minit sebelum terkena cahaya matahari. Anda juga disarankan untuk menggunakan semula pelindung matahari setiap 2 jam untuk memastikan fungsi pelindung matahari yang efisien. Walau bagaimanapun, anda boleh mengecualikan pelindung matahari pada waktu malam kerana anda tidak terdedah kepada cahaya matahari.

Jadi inilah asas penjagaan kulit asas yang harus anda laksanakan dalam kehidupan seharian anda setiap pagi dan malam. 

Sekarang, anda tidak perlu risau lagi kerana anda boleh memulakan rutin penjagaan kulit anda dengan asas-asasnya. Bukankah itu mudah? Anda perlu menyesuaikan diri dengan rutin baru dan lakukan secara konsisten untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat. 

Selamat mencuba dan tunggu hasilnya.

Penulis; Sharifah Amelia Binti Syed Yazid, pelajar di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
RELATED ARTICLES

Most Popular