Sunday, July 7, 2024
HomeArtikelPertanian IR 4.0 Semasa Pandemik Covid-19

Pertanian IR 4.0 Semasa Pandemik Covid-19

Perubahan iklim global juga mempunyai kesan ke atas atmosfera. Glasier telah cair, ais di sungai-sungai dan tasik lebur lebih awal, julat tumbuhan dan haiwan telah berubah, dan pokok-pokok mekar lebih awal daripada yang dijangkakan.

Para saintis mengunjurkan bahawa kesan berikut akan timbul akibat perubahan iklim global; penurunan ais laut, kenaikan paras laut yang pesat dan gelombang haba yang lebih parah setakat ini. Pertanian kekal sebagai salah satu sektor ekonomi terpenting di Malaysia, yang menyediakan pekerjaan untuk lebih daripada 1.6 juta orang.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan sektor ini boleh terjejas oleh pengeluaran kecil-kecilan, aplikasi teknologi terhad, penurunan bilangan tanah yang boleh dikatakan, kemerosotan alam sekitar disebabkan oleh perubahan iklim, kepesatan teknologi dan penuaan petani.

Berdasarkan statistik, purata hujan di Malaysia adalah berbeza pada masa-masa dari 2013 hingga 2019. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tempat yang tahap hujannya di bawah par yang mengalami gelombang haba. Jabatan Meteorologi Malaysia memaklumkan bahawa tujuh tempat di Semenanjung Malaysia yang mengalami gelombang haba ialah Chuping, Perlis; Kota Setar, Kedah; Kuala Kangsar, Perak; Sepang, Selangor; Alor Gajah, Melaka serta Tangkak dan Batu Pahat di Johor. 

Keadaan ini akan menyebabkan kelembapan tanah berkurangan dan kesan tumbuhan tertentu menghasilkan tanaman yang tidak berkualiti dan menghasilkan hasil yang buruk. Akibatnya, produktiviti tanaman, rumput dan saliran dipengaruhi bukan sahaja oleh jumlah hujan pada musim tertentu, tetapi juga oleh kekerapan, panjang dan intensiti tekanan air dalam tumbuh-tumbuhan di pelbagai peringkat pertumbuhan.

Terdapat dua ciri produktiviti tanah untuk dikekalkan kerana tanpa mereka pertumbuhan tumbuhan tanaman akan terhad dan produktiviti tanah akan menjadi tidak konsisten; air di dalam tanah yang mencukupi dan mengekalkan keliangan tanah yang optimum adalah kaedah yang cekap untuk meningkatkan pengeluaran tanaman apabila air hujan tidak mencukupi. 

Eksperimen di Uganda mendedahkan bahawa  30-40 t/ha daripada sungkup menghasilkan hasil tanaman yang berganda berbanding aplikasi 10-20 t/ha. Sungkup adalah satu lapisan di atas permukaan tanah yang melindungi, menahan, mengekalkan kelembapan tanah dan meningkatkan kesuburan serta kesihatan tanah itu sendiri.

Peningkatan hasil ini kebanyakannya disebabkan oleh penyejatan yang lebih rendah. Perlindungan angin juga mengurangkan penyejatan dengan memperlahankan kadar di mana wap air dilepaskan dari permukaan tanah. Kadar penyejatan dari tanah ke udara meningkat apabila haba dan suhu sekeliling meningkat.

IR4.0 adalah kesatuan dan konsep teknologi baru muncul dalam industri. Sembilan Tonggak IR4.0 adalah  Data yang besar, Realiti Ditambah, Simulasi, Internet Pelbagai Benda (IPB), Pengkomputeran Awan, Keselamatan Siber, Penyepaduan Sistem, Pembuatan Aditif dan Sistem Autonomi.

Pelaksanaan teknologi ini akan dapat mempercepatkan kesalinghubungan antara orang ramai melalui kemudahan hampir mengakses data dan pengetahuan dari mana-mana sahaja sekali gus mengubah cara bekerja, hidup, dan berkomunikasi.

Di Malaysia, IR4.0 akan dapat merancakkan pertumbuhan produktiviti melalui penciptaan, penerimaan, dan mengintegrasikan penyelesaian teknologi ke dalam tenaga kerja dan industri. Kerajaan telah melancarkan banyak inisiatif melalui inovasi, modal insan mahir, dan penggunaan teknologi yang menyapu untuk menyokong wawasan Digital Malaysia dengan membolehkan IR4.0 membentuk komuniti dengan kepentingan bersama yang berfungsi, berkembang dan berubah bersama.

Untuk meningkatkan daya saing pertanian, petani digalakkan menggunakan sepenuhnya teknologi moden di ladang masing-masing. Dalam hal ini konteks, penggunaan Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) dalam sektor pertanian boleh menawarkan banyak faedah, terutamanya dalam meminimumkan kos pengeluaran dan meningkatkan kualiti Produk.

Teknologi internet pelbagai benda (IPB) biasanya digunakan hampir dalam semua industri. Banyak kawasan permohonan yang diperlukan mengawal dan memerintahkan objek fizikal atau apa-apa tanpa perlu pergi tempat itu.  IPB sangat berguna untuk industri pertanian kerana ia akan sesuai dalam menangani keadaan yang semakin meningkat dan berdaya saing.

IPB boleh diaplikasikan di dalam industri pertanian dengan memudahkan automasi dan memantau ladang dari mana-mana tempat di seluruh dunia dengan menggantikan buruh manusia. IPB juga membantu dalam mengintegrasikan sensor untuk merasakan kuantiti fizikal sama ada di dalam kenderaan, di dalam air atau di atas tanah untuk membekalkan maklumat kesihatan tanaman dan tahap kelembapan tanah yang boleh diperolehi menggunakan sebarang peranti elektronik. 

Pemantauan tumbuhan adalah bahagian penting dalam mana-mana persekitaran pertanian atau bidang berasaskan pertanian. Pada masa kini, ketepatan jumlah sesuatu bahan yang digunakan dalam pertanian telah menjadi lumrah dalam bidang pertanian. Sebab utama pemantauan tumbuhan dalam pertanian adalah untuk memahami alam sekitar melalui tafsiran pelbagai data.

Tahap suhu, kelembapan, cahaya dan karbon dioksida adalah semua faktor penting yang mempengaruhi produktiviti pertumbuhan tumbuhan. Pemantauan faktor-faktor ini akan memberi maklumat kepada petani yang membantu mereka mengetahui faktor-faktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhan mereka dan tahu bagaimana untuk memaksimumkan pertumbuhan tumbuhan di kebun kecil ataupun ladang.

Kerja penyelidikan yang dilakukan oleh Mancuso dan Franco di rumah hijau tomato di Selatan Itali, di mana peranti yang dipanggil peranti Sensicast digunakan untuk memantau suhu udara, kelembapan dan suhu tanah dengan rangkaian sensor tanpa wayar dan membangunkan sistem pemantauan tumbuhan berasaskan web dan dalam talian. 

Melalui peranti ini, petani dapat membaca ukuran dan boleh mendapatkan mesej amaran yang dihantar ke telefon bimbit mereka jika terdapat sebarang ukuran yang tidak normal. Oleh itu, petani boleh mendapatkan data yang berkaitan dengan faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan dengan segera.

Penggunaan tanah yang sepadan di ladang kepada jenis tanah yang paling sesuai boleh meningkatkan kecekapan yang mana air yang ada dalam pebagai jenis tanah  digunakan untuk pengeluaran tanaman. Tanah dengan kapasiti air yang tinggi (AWC) sepatutnya kehilangan air yang paling kurang kerana saliran dalam dan kemungkinan melalui penyejatan.

Akibatnya, jumlah air hujan yang lebih besar akan kekal di dalam tanah, melanjutkan musim tanaman masa depan dengan andaian paras hujan, pengagihan dan infiltrasi yang mencukupi. Pada asasnya, dengan hujan yang tidak dapat diramalkan pada masa kini dan kemungkinan besar panas boleh mengurangkan tahap kelembapan  tanah.

Untuk mengurangkan fenomena ini, automasi pertanian diperkenalkan. Kelembapan tanah akan dibaca, dan robot automatik akan menyiram tanaman selain membajak dan membenih. Mengekalkan kelembapan tanah di peringkat tertentu mengikut jenis tanaman itu sendiri dapat mengelakkan hasil yang rendah dan kualiti penuaian tanaman pada standard yang tinggi.

Automasi pertanian ini termasuk pembenihan automatik dalam laluan yang direka bentuk selepas proses membajak dan mengekalkan kelembapan tanah dengan siraman air ke tanaman secara automatik tanpa dikawal oleh manusia. Di sisi lain, kehidupan tanah boleh dijaga. 

Penerimaan IR4.0 akan meningkatkan pelaksanaan Pertanian Tepat (PA) dalam sektor pertanian Sektor. Penambahbaikan komprehensif dalam sektor ini boleh diperolehi, apabila IR4.0 memudahkan pembangunan sistem pertanian yang dioptimumkan yang menghubungkan pengeluaran, pengedaran, dan penggunaan. Sistem ini akan memastikan tiada tanaman akan dibazirkan kerana ia akan  dihasilkan mengikut permintaan semasa.

Oleh kerana sektor pertanian boleh terjejas teruk oleh cuaca, industri ini sangat bergantung kepada kecerdasan dan kebijaksanaan, termasuk pengalaman manusia untuk meramalkan keadaan cuaca. Oleh itu, penggunaan IR4.0 dalam menangani masalah berkaitan cuaca akan menjadi sangat berguna.

Sebagai contoh, IR4.0 boleh menawarkan model simulasi untuk meramalkan corak cuaca akan datang supaya petani dapat bersedia dengan pelan mitigasi yang betul. IR4.0 juga boleh dianggap sebagai revolusi mesra pertanian.

IR4.0 juga boleh memberi manfaat kepada sektor perladangan sederhana dan besar dengan menurunkan kos pengeluaran kerana ia boleh menawarkan perubahan lengkap atau separa dalam pengeluaran dan aktiviti operasi. Kos pengeluaran yang lebih rendah boleh membawa kepada harga yang lebih rendah, dengan itu menjadikan kos produk perladangan untuk menjadi lebih berdaya saing di pasaran antarabangsa.

Akibatnya, lebih banyak eksport yang kompetitif berpotensi untuk meningkatkan jumlah eksport dan merangsang  Ekonomi. Dalam erti kata lain, IR4.0 dapat meningkatkan daya saing eksport Malaysia, dengan itu menaikkan Keluaran Dalam Negara Kasar.

Akhir sekali, pandemik COVID-19 yang melanda seluruh dunia telah memperlahankan ekonomi yang kian rancak. Ekonomi diperlahankan untuk menjaga kesihatan awam kerana umum mengetahui bahawa ekonomi yang pesat disebabkan oleh tiada batasan pergerakan.  

Namun begitu, pandemik ini telah mempunyai pengaruh terhadap salah satu sektor penyumbang ekonomi yang terbesar di negara Malaysia iaitu sektor pertanian, terutamanya sektor pertanian bermusim. Ini adalah kerana buruh yang sering berhijrah dan berpindah, biasanya bekerja dalam pemilihan tanaman, yang memerlukan tahap ketahanan dan kecergasan fizikal yang tinggi. 

Risiko orang yang dijangkiti bergantung kepada bilangan orang dan ruang kerja yang berkaitan. Risiko meningkat apabila bilangan orang meningkat di dalam bilik kerja ruang kecil. Ini berikutan kesukaran untuk mengekalkan penjarakan sosial dengan jarak minimum 1 meter antara satu sama lain yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). 

IR4.0 memainkan peranan penting dalam merancakkan ekonomi negara terutamanya di dalam sektor pertanian. Ini kerana kebolehupayaan untuk memantau  tanaman secara tanpa sentuh dan tanpa wayar. Ini dapat memastikan tempat tersebut bebas dari sebarang virus bahaya seperti Covid-19. Risiko minimum mesti diamalkan dalam industri pertanian untuk mengelakkan kekurangan bekalan makanan.

Mekanisme membajak, benih menyemai, dan pengairan akan menyediakan satu sistem yang tidak memerlukan kehadiran fizikal pekerja untuk dilakukan. Sebuah artikel menyatakan bahawa pekerjaan risiko tertinggi dalam industri pertanian adalah “Penggred dan penyusun produk pertanian” yang melibatkan pengklasifikasian aktiviti produk dan diikuti dengan “Kontraktor Buruh Ladang” yang mereka memerlukan hubungan sosial dengan ramai pekerja di ladang ataupun kebun ini pada setiap hari. Mempromosikan teknologi digital kepada petani dapat mengurangkan risiko tinggi diet yang berkualiti disebabkan oleh perintah kawalan pergerakan COVID-19 yang diarahkan kerajaan.  

Penulis; Muhammad Hamizan Bin Azman, pelajar tahun 3 Universiti Sains Islam Malaysia  (USIM), Nilai, Negeri Sembilan
RELATED ARTICLES

Most Popular