Friday, February 3, 2023
HomeKehidupanSatu Kampung di Sabah Peluk Islam di Hadapan Ebit Lew

Satu Kampung di Sabah Peluk Islam di Hadapan Ebit Lew

Menangis dalam gembira! Itulah ungkapan indah yang digambarkan oleh pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew hari ini apabila seramai 157 orang penduduk dari suku Bajau Laut mengucap syahadah di hadapan beliau.

Perkara itu disaksikan dihadapannya ketika misi menghantar bekalan makanan yang sedang dilakukannya ketika ini di Sabah.

“Ya Allah menangis saya hari ini gembira. Seramai 157 orang mengucap syahadah. Satu kampung memeluk Islam petang ini.” 

“Semuanya dengan rela tanpa paksaan memeluk Islam. Dari suku Bajau Laut atau gipsi laut.. Pulau Tatagan Semporna. Mereka tinggal dalam bot atau pondok kecil atas laut.”

“Saya ke sana untuk beri bantuan. Dengar mereka susah dan putus bekalan makanan. Mereka susah sangat. Bajau laut kumpulan manusia tanpa negara.” 

“Tengok anak kecil terus menangis. Berebut-rebut datang dekat saya. Mereka beri nama anak selepas setahun kerana risiko kematian tinggi untuk anak bawah setahun.”

“Tiba-tiba ramai tanya saya siapa tuhan. Tuhan tu apa. Saya terus sebak. Saya dengan penterjemah tanya pernah tak sesiapa terangkan tentang agama. Mereka jawab tiada.”

“Kami tak tahu. Tolong bagitahu kami. Saya terus sebak. Saya kumpulkan semua dikeliling bot tadi.”

“Mereka semua terus percaya. Saya ajar mereka syahadah. Inilah hari paling sedih gembira dalam hidup saya. Terima kasih Allah.”

“Saya akan terus bantu makanan untuk seluruh kampung atas laut ini. Saya tengah urus untuk bina sekolah. Tengah cari guru ustaz untuk mengajar mereka.”

“Ya Allah bantulah mudahkanlah diriku untuk pastikan anak-anak ini menjadi manusia berguna.”

Sumber: Facebook Ustaz Ebit Lew


RELATED ARTICLES

Most Popular